Vi er i krig

På Stillehavskysten i Mellom – Amerika ligger El Salvador. Her bor og jobber 11 brigadister i landsbyen El Bario. Vi er en solidaritetsbrigade som deltar i og lærer om det salvadorianske dagliglivet og hvordan folk her jobber for å forandre samfunnet overfor myndighetene.

El Salvador har lagt en tolvårig krig bak seg, og i 1992 skrev partene under fredsavtalen. Folket i El Bario er alle merket av krigen. Mange i landsbyen deltok på geriljaens side mot det USA – støttede militærregimet, og alle familier mistet noen i denne langvarige kampen for demokratisk styresett. De fleste bodde i en annen landsby som ble lagt i ruiner av bombene. Folk flyktet i fjellene og flere havnet i flyktningeleir. Noen av de mange ungdommene her er født i fjellene.

I lys av dette lar vi oss sjokkere av rapportene hjemmefra. Norge støtter og deltar i en krig som har skapt den største humanitære flyktningekatastrofe i Europa siden 2. verdenskrig. Hvor ble det av det norske brobyggerperspektivet og den nobelske fredspris ånd? Krigen i Serbia, Montenegro og Kosovo har så langt ikke ført til annet enn tap av menneskeliv, ødelagte byer og landsbyer, og mennesker på flukt. I ly av bombene fortsetter Milosevic sin etniske utrenskning av albanerne, og sender enda flere på flukt.

Dette er ingen "begrenset militær aksjon". Etter 50 år med NATO, deltar Norge i en krig på europeisk jord som ikke oppnår mer enn de fleste forsøk NATO hadde med forhandlinger med Milosevic.

Fra El Salvador ønsker vi å uttrykke vår fordømmelse av Norges deltakelse i krigen. Det er liten trøst at ikke – NATO land i Europa har hevet sin røst mot denne måten å løse konflikten på. Vi ber innstendig Norge om å stoppe bombingen av folket i det tidligere Jugoslavia, og gi forhandlingene en ny sjanse.

Latin Amerika Gruppenes Solidaritetsbrigade vår 99.